Questions to the Scholars February 2007

Questions to the Scholars February 2007

February 1, 2007

1- What does a person do if they are affected with the evil eye, but they don’t know who placed it on them?

Answer: The person affected with evil eye or magic should perform legislated ruqyah. From it; is reading surah al Fatiha and ayat Al Kursi as well as the end of surah al Baqarah. For more information on this subject, I advise one to refer to Sheikh Abdul Azeez bin Baaz’s book on the topic.
(Sheikh Ubaid al Jabiree)

2. What are the women on the day of Eid allowed to do?

Answer: They are allowed on the first day of the two eids to beat the drum, with the condition that they are separate from the men and the sound of the drum is heard and not their voices. It is also better for the younger girls to beat the drums instead of the older women.
(Sheikh Ubaid al Jabiree)

3. What is your opinion of Saddam Hussain pronouncing the shahadatan (declaration of faith) right before his hanging?

Answer: It is established with us with certainty that Saddam Hussain was an apostate due to his acceptance of the beliefs of the disbelieving communist party. It has not been established with us that he denounced these beliefs. Due to this, we considered him a disbeliever.
(Sheikh Ubaid al Jabiree)

4. A man committed adultery, and now his wife would like to separate from him. The man refuses to let his wife go and says he loves her and has repented. What should the wife do?

Answer: If adultery is from the nature/habit of this man, then he is an open sinner and he should repent from this action, and it is permissible for her to seek a separation from him. If this action is not the habit/norm of the person, then she should suffice with his repentance from the action. Allah knows best.

(Sheikh Ubaid al Jabiree)

February 12, 2007

1. Is it permissible for a group of people to do ruqyah on a person in congregation, for example 2 people read simultaneously over the sick individual?

Answer: There is no problem in this.
(Sheikh Abdullah al Aqeel)

2. We have a custom in my country, whenever a person buys a new home; we call a person that has memorized the Quran and pay him to recite the Quran in our new home for the purpose of seeking blessings. Is this action permissible?

Answer: The origin (reciting the Quran) of this action is good, but it is not permissible at that time, it is considered an innovation and is not permissible. To recite the Quran at such a time, in such a place, for such a purpose, is an innovation.
(Sheikh Abdullah al Aqeel)

3. Is it permissible to recite the Quran over a person that is not sick, rather for the mere purpose of seeking the blessing of the Quran?

Answer: There is no problem in doing this.
(Sheikh Abdullah al Aqeel)

4. Is it permissible for a person that becomes Muslim after being a Christian, to perform their own Aqeeqah?

Answer: There are different statements of the scholars of fiqh in this matter. Some say that the only person that performs the aqeeqah is the father; others say that a person can perform their own aqeeqah, or even their uncle or mother or the likes. It is in fact better that someone performs the aqeeqah if it was never done for them, although them doing it themselves does not take the actual place of the one performed by the father, it is still better that it is performed, and there is no problem in doing so.
(Sheikh Abdullah al Aqeel)

5. Is it permissible for a female to ride in a vehicle with a foreign man (taxi driver), for the purpose of going shopping or for a reason similar to this one?

Answer: Verily the Messenger -sallahi alahi wa salem- said:

“A male and female (non-mahram) do not join in private, except that the shaytoon is the third of them”

This (hadeeth) applies to a house, a car, a tent, or any private area, they are all the same.

(Sheikh Abdullah al Aqeel)

6. A man has an account in an bank that deals with interest, the bank has credited to his account with a portion of interest, how should he get rid of this?

Answer: He should critically count his original wealth, or have the bank do so. Once he knows the specific amount added to his account, he must remove it and give it to someone in need, such as a poor person, or someone else. What is important is that he removes it from his wealth, and in giving it away, he should not consider it to be from the obligatory poor tax (zakat).
(Sheikh Abdullah al Aqeel)

February 17, 2007

1. A family has a pet lizard in their home, is it permissible for them to keep this type of creature as a pet?

Answer: This is not permissible, they are in fact ordered (by the Messenger) to kill this sort of creature, so upon them is to kill it.

Questioner: What kinds of creatures or animals are we allowed to keep as pets?

Sheikh: Birds, cats, sheep (the example of a farm).
(Sheikh Saleh al Fowzan)

2. A female is asking: How do women establish prayer in congregation?

Sheikh: They do this behind the men

Questioner: If they are praying behind a wall, do they begin from the first row, or the second?

Sheikh: They begin from the first row if they are behind a barrier.
(Sheikh Saleh al Fowzan)

3. A married female had problems between her and her husband, upon finding out that she was pregnant, she had an abortion because she was informed by the husband that he would separate from her. Now she would like to repent and correct her affair with Allah. What is upon her?

Sheikh: What was the age of the child at the time of abortion?

Questioner: It is not mentioned in the question

Sheikh: In order to answer the question correctly, the age of the child must be known (at what stage was the pregnancy)
(Sheikh Saleh al Fowzan)

4. Is it permissible for a Muslim female to ride in a car with a man that is not her mahram?

Sheikh: No, it is not permissible for a woman to be in private with a foreign man.

(Sheikh Saleh al Fowzan)

February 27, 2007

1. Is whistling permissible?

Answer: This is not permissible. It has come that The People of Quraish used to do such a thing while praying at the ka’ba. Allah said about them:

“Their prayer at the house was nothing but whistling and the clapping of their hands” surah An Fal:35
(Sheikh Ahmed an Najmee)

2. If a person thinks he saw the Messenger -sallahu alahi wa salem- in a dream, how does one know if he truly saw the Messenger?

Answer: If the description of the Prophet -sallahu alahi wa salem- was the same as what is mentioned in the (authentic) books.

Questioner: Did the Prophet -sallahu alahi wa salem – wear a green turban?

Sheikh: No
(Sheikh Ahmed an Najmee)

3. How does one throw away Quranic tapes that she doesn’t want?

Answer: Why doesn’t she want them anymore?

Questioner: I don’t know, she did not mention in her question.

Sheikh: If she no longer wants them, it’s better that she gives them to someone else.

(Sheikh Ahmed an Najmee)

4. If a female lives near a masjid and hears the athan (call to prayer), must she want for the iqamah before she begins to pray?

Answer: As long as the time for prayer has entered, she does not have to wait for the iqamah, unless she herself wishes to wait.
(Sheikh Ahmed an Najmee)

5. After entering into salat, is it permissible for a person to change their intention for that particular prayer?

Answer: It is permissible for a person to do so if they are praying a fard (obligatory) prayer. Meaning, it is permissible for a person to turn an obligatory prayer to a supererogatory prayer, and not the opposite. This is because the supererogatory prayer is lower then the obligatory prayer, and it is permissible to change the intention from the higher prayer to a lower one, and not the opposite.
(Sheikh Ahmed an Najmee)

6. If a female and her husband separate (divorce), and they have 3 children, the children, two daughters and a son, the children stay in the care of which parent?

Answer: The female keeps the children as long as she doesn’t marry.

Questioner: How do we understand the hadeeth where in it, the Messenger gave the children the choice for which parent they preferred to stay with?

Sheikh: This is for the boys. There is no proof to show that his ruling applies to the girls.

(Sheikh Ahmed an Najmee)

February 28, 2007

1. How does a mother recite over her children (verses of Quran for protection) before they go to sleep?

Answer: She can recite, and she makes her intention for recitation for them (the children).

Questioner: Does she also have to wipe over them after the recitation?

Sheikh: This is good and correct.
(Sheikh Abdullah al Ghudayan)

Mustafa George
Ruwais, United Arab Emirates

Advertisements

Posted on September 28, 2012, in Fatawas / Questions To The Scholars and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: