Questions and Answers with Sheikh Abdullah al-Ghudayan رحمه الله تعالى

بسم الله الرحمن الرحيم

November 9, 2007

Questions and  Answers with Sheikh Abdullah al-Ghudayan رحمه الله تعالى

1.Question: Is the origin of giving da’wah that one should use gentleness?

Answer: Yes, this is the origin of giving da’wah. Allah said in The Quran:

{Call to the way of your Lord with wisdom and good speech, and debate with them with that which is better}

He (Allah) also said:

{If you were stern and harsh hearted, they would have abandoned you}

2.Question: What is the difference between a prophet and a messenger?

Answer: A prophet is one who revelation was revealed to him, but he was not ordered to propagate it (meaning: he was not ordered to propagate a new legislation, instead he called to the old legislation), while a messenger was ordered to propagate revelation.

3.Question: If a person leaves the masjid, and then returns, must he/she perform the prayer of entering the masjid once again?

Answer: If one intends to return to the masjid (right away), they do not have to repeat the prayer for entering the masjid.

4. Question: related to female prayer in congregation

Answer: It is legislated for females to pray in congregation, but the Imam (female) must stand between the first row in the middle, and not in front of the row.

5. Question: Is it permissible to read the books of the Christians?

Answer: If a person wishes to read their books in order to refute them, then there is no problem. But there is no longer a real need to read their books because these books have been abrogated with the sending of the Quran. I also advise one to read the Quran in order to gain reward in doing so.

6 Question:.The book: Al Kasais al Kubra (book related to matters specifically for the Messenger Muhammed (salAllahu alayhi wa salem) is authored by who?

Answer: Jalal ud-Deen as-Suyooti

7. Question:Is the principal: ‘Let’s work together in that which we agree, and excuse one another for what we disagree’ correct?

Answer: This is a total incorrect principal. Today, you have individuals that don’t believe in Allah, they don’t believe in the Quran, the don’t believe in the Prophet, which means they oppose the Muslims in foundations of the Religion. If we were to agree with this principal, that means we would have to over look all these matters of fundamental belief and join together with these people. It is obligatory on a Muslim to implement Islam in all of his life. It is not befitting that one is similar to a tree that sways whenever the wind blows. The Prophet (salAllahu alayhi wa salem) said that there would be 73 sects, one in Paradise, and the others in the Hell-fire, a person that follows this (incorrect) principal intends to create one group out of 73. How can this be done when you have individuals that don’t believe in Allah, nor His Messenger, nor the Quran, and you have other individuals who commit clear Shirk. So what does that person (that follows this principal) want?! It is upon a Muslim to hold fast to his/her Islam. Allah said in the Quran:

{And you (Muhammed) are not a guard over them. So (instead) remind them with the Quran, those that fear the punishment}

Therefore, this is a %100 incorrect principal.

Other questions asked to Sheikh Abdullah and Sheikh Saleh al-Fowzan in Ramadan

1. Question: If a person is sick or old and can not fast, and at the same time, can not feed the poor because of their own financial difficulty, what should he do?

Answer: First he should consult with a doctor to make sure he can not fast. If this is really the case, then feeding the poor will remain a debt on the person’s part. He must pay it in the future when he has the means to do so. (Sheikh Ghudiyan)

2. Question: What does a person do if he enters a masjid right before the time of prayer, and there is a lecture taking place supporting sufi beliefs?

Answer: Why would he go to such a masjid, he should pray in a different masjid. (Sheikh Fowzan)

May Allah bless these scholars for lending their valuable time and knowledge.

May the peace and blessings of Allah be upon our Messenger Muhammed, and upon his family members and companions.

Mustafa George DeBerry
Saudi Arabia

Advertisements

Posted on September 28, 2012, in Fatawas / Questions To The Scholars, The Scholars and tagged . Bookmark the permalink. Comments Off on Questions and Answers with Sheikh Abdullah al-Ghudayan رحمه الله تعالى.

Comments are closed.

%d bloggers like this: