Questions to the Scholars Oct. 2006

Blog Entry Questions October 2006 Jan 4, ’07 3:36 AM
for everyone
Questions to the Scholars Oct. 2006
1- How would you advise the Muslims that live in the lands of disbelief where there is no Islamic gov’t present to judge in their affairs and disputes, such as marriage disputes and the likes?
Answer: I advise the Muslims there to take their affairs to the Islamic centers and organizations in those countries.
(Sheikh Saleh al Fawzaan)
2- If a man is married and then decides to take a second wife, then later finds that he can not support two homes, what should he do? Should he divorce the second wife or not?
Answer: The choice is his. If he wishes to divorce her, he can do so, or he can keep her. The choice is his.
(Sheikh Saleh al Fawzaan)
3- What is the iddah (waiting) period for the female that sought separation (khula) from her husband?
Answer: If she is not pregnant, the period is one mensing cycle, if she is pregnant, the waiting period is until she gives birth.
Questioner: Do they remain in the same home during this period?
Sheikh: No they don’t because she is no longer his wife and they can not reunite except after a new marriage.
(Sheikh Abdullah al Ghudayan)
Note: Before the remaining questions were asked a brother from Algeria requested from the Sheikh to read over him due to a sickness he feels he has (related to jinn or magic), the Sheikh agreed to read over the individual and requested him to bring back zam zam water in order for the Sheikh to use it in curing him. (The same individual requested from Sheikh Saleh al Fowzan to read over him, but the Sheikh responded that he doesn’t read over people)
5- A female is affected with the evil eye and she believes that she knows who has done this to her, should she request the person to make a wudo (ablution)?
Answer: Yes, she should request from that person to wash and give her the water.  She then would take a bath with that water.  She can also use the clothes for this purpose.  Meaning, she should wash the persons underclothing and then take a bath with that water.
(Sheikh Abdullah al Ghudayan)
6- If she is afflicted with the evil eye, but does not know who has done this to her, what should she do?
Answer: She should read surah al Anbiyah for seven days before going to sleep.  She should be in a state of wudoo when doing so.  It’s possible that she will see the person that afflicted her with the evil eye.
(Sheikh Abdullah al Ghudayan)
7- With what would you advise a person that has taken on a second wife, but later realizes he can not afford the expenses of two households, should he divorce one wife?
Answer: He should give them the choice and an agreement should be made with them. If they both agree to stay, then he keeps them based on their agreement.
(Sheikh Abdullah al Ghudayan)
8- Is it permissible for a woman to enter into ihram (garments worn for hajj or umrah) while she has her monthly cycle (hayd), if she is certain that it will end before she arrives to mecca (before she performs the umrah or hajj)?
Answer: Yes, she can enter into the ihram while she is in this state.  Her menses does not prevent her from entering into ihram, but it prevents her from performing the umrah until she is clean.
(Sheikh Abdullah al Ghudayan)
9- If a female gets her menses while performing umrah or hajj, what is upon her?
Answer: Firstly, when she intends to make the rituals of umrah or hajj, she should make a condition; “Oh Allah, if I am hindered by something, then my place is where you stopped me”.
As for hajj, if the only thing that remains for her to perform is the farewell tawaf, then there is no farewell tawaf upon her.
(Sheikh Abdullah al Ghudayan)
10- If a person begins fasting in the month of Ramadan, then after fajr he decides to break his fast due to a travel that day, but he does not eat or drink anything until sunset, is it considered that he has fasted on this day?
Answer: No
(Sheikh Abdullah al Ghudayan)
11- What can the Muslims that live in the land of the disbelievers do (in disputes and the likes), being that they don’t have Muslim judges or courts?
Answer: They should be the ones to judge in their affairs.  Allah said:
‘If you fear dispute between them (wife and husband), then choose a judge from his side and one from her side’
So this is something they can do in their marriage affairs.  They pick a judge from her side and one from his side for the matter.
Questioner: The reason for the question is that some men in the west feel that no one can separate him from his wife because it is not a Muslim country.  So you find women seeking separation, but their husbands force them to stay because he feels no one can force him to divorce her.
Sheikh: That is not permissible.
(Sheikh Abdullah al Ghudayan)
12- Is it permissible for a person to say: I do not accept the statement of a scholar except with proofs mentioned?
Answer: If this person is a normal layman, then it is not a condition to know the proofs, especially when he has asked a scholar who is trusted.  But if he is someone that understands the proofs then there is no problem for him to seek them.
(Sheikh Abdullah al Ghudayan)
13- If a person hears a verdict (fatwa) from a scholar, then later hears a different opinion from another scholar, what should he do?
Answer: This is not an easy affair.  A person should understand that the scholars differ in levels of knowledge and they differ in levels of piety.  In my opinion a person should ask the most trusted of the scholars and they shouldn’t ask other than them.
(Sheikh Abdullah al Ghudayan)
Note: During the visit with the Sheikh a person with western clothes and a trimmed beard entered the office.  He began to ask the Sheikh about affairs pertaining to zakat (poor charity).  What was touching was that after the Sheikh answered his question, the Sheikh commented saying: This question shows that you have eman! The Sheikh continued to say: These days you have very few people that ask and inquire about zakat and salat.  If one makes salat (prayer), no one knows whether that person has made a wudoo except Allah.  Also for the person that pays zakat, no one knows that this person has paid zakat except Allah.  This shows that you have faith.
I realized that the Sheikh was giving this person dawah and encouraging him to return in the future.
May Allah preserve our scholars and give them ease in their affairs.  There still remains about 15 questions.  InshAllah, we will send those out within a day or two if Allah gives us life and tawfeeq.
All previous questions were answered in Ramadan/October 2006
May the peace and blessings of Allah be upon the last messenger Muhammed, and upon his family members and companions.
Mustafa George DeBerry
Ruwais, United Arab Emirates
Advertisements

Posted on September 27, 2012, in Fatawas / Questions To The Scholars, The Scholars and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: