Questions Asked to The Scholars This Week 2006 21 August

Questions Asked to The Scholars This Week

Aug. 21, 2006 / 26 Rajab, 1427
1. If the ruler of a Muslim country did not order the qunoot (supplication before the end of the prayer…) to be performed, if someone prays at a masjid and the Imam makes qunoot, should that person raise his hands?
Answer: There is no problem if he does.
Questioner: Even if the ruler doesn’t order the qunoot?
Sheikh: Yes, even if he doesn’t order.
(Sheikh Ahmed an Najmee)
The above question was also asked to Sheikh Abdullah al Aqeel (last living student of Sheikh Abdur Rahman as Sa’dee). He gave the same response.

Aug.22, 2006 / 27 Rajab, 1427
1. Is it permissible for a Muslim female to wear light color shoes and purses (outside the home)?
Answer: The female dress is not allowed to attract attention to her. It can not be the kind of dress that attracts men to her. This is forbidden whether this is on her feet, head, hands etc. A Muslim female is ordered to cover herself. Allah said: ….they must cover their bodies (surah ahzab).
(Sheikh Abdullah al Aqeel)

2. If a women’s father dies and she is not married, is it obligatory for her brother to support her and does he fall into sin if refuses?
Answer: If she needs money and her brother has the extra means, he should give her according to what is correct without being extravagant and wasteful. This is known to be from keeping of ties. So it is upon him to give good to his sister.

3. If I enter the masjid and find two men praying in congregation. One is the Imam and the other being the follower, should I pull the follower to the back to pray with me or what should I do?
Answer: The Imam should step forward and you pray along side the follower.
(Sheikh Saleh Fowzan)

4. (When women pray in congregation) should they call the athan and iqamah?
Answer: There is no athan for them nor iqamah.
(Sheikh Abdullah al Aqeel)

Aug.29, 2006 / Shaban 5, 1427
1. If a man marries a female and agrees to pay her mahr in the future, once the marriage has taken place, is it permissible for the female to free her husband from paying the mahr?
Answer: Yes, this is permissible because once they agree upon a mahr, this is now in her hands, she can free him if she wishes to.
(Muftee, Saudi Arabia)

2. If a man marries a female and enters into privacy with her but does not have sexual relations with her, and then decides to divorce her, what is the ruling in this matter?
Answer: If he enters into privacy with her, in a place where no one can see them, and the doors are closed, this takes the ruling of having sexual relations with her. Upon her (if he divorces her) is the waiting period (‘idaah) and she will be considered a female that has been married.
Questioner: What about the mahr?
Sheikh: She keeps the full mahr.
(Muftee, Saudi Arabia)

3. If a female is divorced and has children by her previous husband, if she then gets remarried, gives the kids to their father (ex-husband), then gets divorced again, is it permissible for her to seek the children (those given to ex-husband) being that she is no longer married?
Sheikh: Are they still young?
Questioner: Yes
Sheikh: If she gets remarried, her rights to custody end, but it’s possible that they can be returned to her, but the affair must be taken to a judge.
(Muftee, Saudi Arabia)

4. If a man performs ablution in his home and before leaving to prayer he notices or feels that he has missed the congregation, should he pray in his home or go to the masjid to catch a second congregation?
Answer: It is better for him to go to the masjid because his footsteps are written for him to and from the masjid. If he catches another congregation, this is also good.
(Sheikh Abdullah bin Abdul Azeez al Aqeel)

5. If one reaches the masjid and finds the first congregation has finished, does he then have a choice, either he prays by himself, or he joins a second congregation?
Answer: No, he does not have a choice. It is befitting for him to join the second congregation.
(Sheikh Abdullah bin Abdul Azeez al Aqeel)

Mustafa George DeBerry
Ruwais, United Arab Emirates

Advertisements

Posted on September 24, 2012, in Fatawas / Questions To The Scholars and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: